Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Για να μην αναρωτιέστε γιατί ψιλοχάθηκα....

   Φίλοι μου είναι αλήθεια ότι έχω καιρό να καθήσω να γράψω κάτι στο στυλ που σας έχω συνηθήσει... Αν σκέφτεστε ότι είναι θέμα χρόνου και έμπνευσης, είστε μερικώς μεν μέσα.... Αλλά όχι απόλυτα σωστοί.... Είναι που όι πνευματικές ανησυχίες αλλά και δυνάμεις τελευταία έπρεπε να διοχετευθούν σε κάποια άλλα κανάλια....

   Να λοιπόν ένα από ότι με απασχόλησε τον τελευταίο καιρό.... Διαβάστε αυτό το άρθρο που σήμερα ήταν στην τοπική εφημερίδα "Ταχυδρόμος" πιάνοντας 1/3 της σελίδας με τα πολιτιστικά δρώμενα στον Βόλο....


   Χθες, 7 Μαΐου 2011 και ώρα 8 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής βραβείων του λογοτεχνικού διαγωνισμού με θέμα: «Επιστολή Αγάπης», που διοργάνωσε η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΔΙΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΣ», η οποία εδρεύει στο Βόλο. Η πολύ όμορφη και συμπαθητική αίθουσα τέχνης του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας γέμισε από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και γενικότερα από ανθρώπους που αγαπούν τη λογοτεχνία και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που προάγουν το πνεύμα.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας κα Μαρία Αρφέ κατάφερε για άλλη μία φορά, με την ιδιαίτερη αισθητική που την διακρίνει, να οργανώσει μία επιτυχημένη εκδήλωση. Εφαρμόζει έμπρακτα την άποψή της σχετικά με την αρμονική σύζευξη των τεχνών -του τραγουδιού, του χορού, της μουσικής και της απαγγελίας από ηθοποιούς των λογοτεχνικών κειμένων- η οποία φέρνει θαυμαστά αποτελέσματα. Η απουσία μακροσκελών ομιλιών από τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, το πρόγραμμα που καθορίζεται σε αυστηρά χρονικά πλαίσια πέρα από τα οποία οι παρευρισκόμενοι ίσως θα μπορούσαν να νιώσουν άβολα, ακόμη και να κουραστούν είναι δύο από τα πλεονεκτήματα ανάλογων εκδηλώσεων. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, παρόλο που έλειψε το τραγούδι, πραγματοποιήθηκαν πολύ καλές αναγνώσεις από την κα Δήμητρα Σκουφογιάννη, την κα Ειρήνη Σκουλή και τον κ. Σπύρο Μακρυγιάννη, οι οποίοι έδωσαν ζωή με τη φωνή τους στις επιστολές και κατάφεραν να συγκινήσουν το κοινό και να συγκινηθούν οι ίδιοι. Η Χαρά Σταυράκη στο πιάνο γέμιζε μελωδικά με τις νότες της τα ενδιάμεσα διαστήματα των απαγγελιών, δημιουργώντας μια ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα.

Χθες λοιπόν, το βράδυ δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις στο τέλος της εκδήλωσης, όπως η παρουσία συλλόγου που χόρεψε σε παραδοσιακούς κρητικούς ρυθμούς, προφανώς για να τιμηθεί η πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού κα Μαρία Ζαβιανέλη (1ο Βραβείο), η οποία κατάγεται από την Κρήτη. Δόθηκαν άλλα δύο βραβεία, το δεύτερο στην κα Φωτεινή Χατζηευστρατίου από τη Θεσσαλονίκη και το τρίτο στην κα Ναταλία Ηλία από την Αθήνα. Ακολούθησαν πέντε μετάλλια και δέκα έπαινοι.

Εκδόθηκε ένα πολύ καλαίσθητο βιβλίο που περιέχει όλες τις επιστολές των βραβευμένων, όλα εκείνα τα φωτεινά ή καμία φορά σκοτεινά συναισθήματα που προκαλεί ο έρωτας και η αγάπη. Συμμετέχουν εκεί τα χτυποκάρδια, οι πόθοι, οι επιθυμίες, οι στενάχωρες ακόμη σκέψεις που δημιουργούνται από την απουσία του αγαπημένου προσώπου και τους πρόσκαιρα ή μόνιμα ξεχωριστούς τους δρόμους, αλλά και η απεριόριστη χαρά από την παρουσία εκείνου και τα κοινά όνειρα για τη ζωή που τους δένουν και τους εμπνέουν. Μέσα από τα γράμματα και τις λέξεις ζωντανεύουν παλιές αγάπες, γεννιούνται καινούργιες, αγάπες με ποικίλες εκδηλώσεις και μορφές. Πρώτη και κυρίαρχη η αγάπη για το άλλο φύλο, γυναίκα ή άντρα. Η αγάπη της κόρης προς τη μητέρα που έφυγε απ’ τη ζωή, η αγάπη της μητέρας προς το γιο της, η αγάπη του πατέρα για το γιο του, η αγάπη του γιου για τον πατέρα του, η αγάπη προς τη φίλη, η αγάπη για έναν τόπο ξεχωριστό, η αγάπη προσωποποιημένη ή μη, η αγάπη για τα όνειρα και τις ιδέες, η αγάπη για ένα διαφορετικό κόσμο με φιλίες, χωρίς έχθρες, μίση και πολέμους. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια απ’ αυτές ακριβώς αποκτά τη μεγαλύτερη αξία και βαρύτητα, γιατί όλες τους διεκδικούν να κατανικήσουν τη φθορά του χρόνου, να εξαγοράσουν την πραγματική ευτυχία με την αναγεννητική για τις ψυχές των ανθρώπων δύναμη της αγάπης. Οι επιστολές αυτές είναι προσφορές στο βωμό της αγνής και άδολης αγάπης, ιερά κειμήλια ενός προσωπικού, αυθεντικού χώρου των δημιουργών τους, που μας επιτρέπουν να κρυφακούσουμε τις ανταποκρίσεις της καρδιάς και της ψυχής, να οσφρανθούμε τη δροσερή ανάσα του έρωτα.

Καλή συνέχεια στις όμορφες προσπάθειές της νεοσύστατης εταιρείας«ΔΙΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΣ» που ανανεώνουν σημαντικά την πνευματική ζωή του Βόλου.

Λάσκαρης Π. Ζαράρης

Τώρα δείτε εδώ....






Οι φωτό από την ιστοσελίδα της Μαρίας Arfe'... Η τελευταία αφιερώνεται στην Ρίκυ μας...
΄
   Κάτι ακόμα τρώει την μερίδα του λέοντος των δυνάμεων.....

Από μέρα σε μέρα το δελτίο τύπου....

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ - ΠΑΒΛΟ ΝΕΡΟΥΔΑ
Τετάρτη, 18 Μάιος στις 9:00 μ.μ.
Τοποθεσία: ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ - ΒΟΛΟΣ

Τι λέτε;  Δικαιολογούμαι;;;;;

Υ.Γ. Πρόβατε, Κάρυ, Θεοφανώ, alataki, Ευαγγελία κλπ.... αναμένω....




18 σχόλια:

  1. Με τί όμορφα πράγματα και δημιουργικά γεμίζεις τις όποιες ελεύθερες ώρες που έχεις!!!Πόσο χαίρομαι που σε γνωρίζω και πόσο φυσικά θα χαρώ, αν βρεθώ κοντά σου να σου σφίξω το χέρι!!!

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλα...Ειναι γνωστο, οτι εκει στο Βολο...
    Κανετε πολιτιστικα θαυματα...!!!
    Μπραβο σας...
    Και συχαρητηρια, φιλε Σπυρο..Που εχεις βρει καναλια, γι αυτες τις ομορφες δημιουργιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α! Εφ'όσον καταπιάστηκες μ'όλα αυτά οι απουσίες σου όλες δικαιλογημένες! :))

    Τι να πούμε τώρα για τις πνευματικές βραδυές που διοργανώνετε εσείς οι απλοί πολίτες μέσω διαφόρων συλλόγων?
    Ο Βόλος συνεχίζει την παράδοση στις τέχνες και τα γράμματα και αυτό είναι τοσο παρήγορο στις μέρες μας που διακρίνουμε πολιτισμική απαξίωση απο το κράτος! Πιστεύω πως έμαθες ότι το Θεατρικό Μουσείο ή Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου κλείνει!
    Γιατί λένε δεν είναι παραγωγικό!!! Ακουσον! Ακουσον! δεν είναι παραγωγικό...μα πόσο παραγωγικό μπορεί νάναι ένα Μουσείο?
    Τι θέλετε ένα Μουσείο ή ένα Νοσοκομείο, ρωτά ο υπεύθυνος υπουργός της χώρας?
    Η επιδότησή του είναι600 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο,γιατί η είσοδός του είναι ελεύθερη
    σε επισκέπτες και εκατοντάδες μελετητές που εκπονούν μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες.
    Να απαντήσουμε στον υπουργό ότι η μεγάλη μας περιουσία είναι τα μουσεία αυτής της χώρας και όχι η συμμετοχή μας στην eurovision!
    Αλλά η φωνή μας φωνή βοώντος εν τη ερήμω..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γέμισμα ψυχής εκεί στον Βόλο.
    Ζηλευτές πρωτοβουλίες!
    Εδώ στον μαραζωμένο πολιτιστικά Πειραιά δεν σαλεύει τίποτα!
    Ούτε μια αίθουσα δεν μπορεί να διαθέσει ο δήμαρχος...
    Και το Δημοτικό Θέατρο το "μπαλώνουν" πέντε χρόνια τώρα..
    Οσες φορές τους προσεγγίσαμε φάγαμε πόρτα!
    Ας είναι..
    Η απουσία σου δικαιολογημένη!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπύρο να'σαι καλά να γεμίζεις την ψυχή σου. Το μπλογκ εδώ μένει, δε φεύγει!
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δικαιολογείσαι κι από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φυσικά δικαιολογημένος!
    Απορία: γιατί σ έβαλαν χαμέ; γιατί μη μου πεις οτι δεν είσαι ο καθήμενος κάτω ;
    Πάντα Τέτοια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα έμαθα τα νέα! Φωτογραφίες όμως, δεν είχα δεί! Γιατί καλέ σ' έβαλε η Μαρία κατάχαμα; Τιμωρία σε είχε;
    Όλα καλά...αναμένω τώρα με αγωνία την άλλη Τετάρτη. Εκεί, στην αγκαλιά του Νερούδα, θ' αφεθώ!...εκεί είναι το στοιχείο μου...
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ποιότητά σας, (υμών των Βολιωτών!), ως ανθρώπων, είναι εμφανής και από πιο απλά πράγματα Σπύρο μου, πόσο μάλλον από τόσο σημαντικές κινήσεις!
    Πάντα τέτοια! Να'σαι γερός, να τρέχεις!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η καθήμενος η όρθιος αξίζεις πολλά για την διάθεση σου να ασχολείσαι με πράγματα που αφορούν στον πολιτισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. porcupine

    Ελενάκι μου... πάντα με έναν καλό λόγο στα χείλη για μένα.... Κι εγώ χαίρομαι
    που σε γνώρισα... Άντε να πάει καλά να κάνουμε περιοδία για να προτείνω Κιλκίς!!!


    μαχαίρη

    φίλε μου καλέ... Θαύματα ίσως δεν κάνουμε... μεράκι κάποιοι έχουν και όταν βρούν ευκαιρία δημιουργούν... Από το τίποτε ξεκίνησε... Η Maria Arfe' κάνει αρκετές εκδηλώσεις χρόνια τώρα... Έτυχε τώρα να μάθει και για το παιχνίδι δημιουργικής γραφής και να έρθει στην ομάδα, μετά στην βραδυά ποίησης που κάναμε με άκουσε και μου έδωσε ρόλο στον Νερούδα... Μετά από τις πρώτες πρόβες με ήθελε και στην τελετή με τις απονομές...
    Ε! Κι εγώ τραβάτε με κι ας κλαίω... Άλλο που δεν ήθελα... Κουραστικό αλλά.... μ' αρέσει το άτιμο...


    kariatida62

    Να σκεφτείς σήμερα είχαμε πρόβα από τις 15:30 και μας πήρε 19:40... Μετά έτρεχα σε μια βιβλιοπαρουσίαση του Βασίλη Μπαλαή "Η ραψωδία των ασημάντων" στο Public και 1) Είναι φίλος 1ου μου εξαδέλφου και 2) Ήθελα να του πω για τις δικές μας ζεστές παρουσιάσεις στα πλαίσια του Bookcrossing και να τον "κλείσω" από τώρα... Μετά σφαίρα για παρουσίαση της ποιητικής συλλογής μιας γνωστής στο πολιτιστικό Ν. Ιωνίας...
    Όντως ο Βόλος συνεχίζει την παράδοση στις τέχνες και τα γράμματα όπως λες! Και με ιδιωτικές πρωτοβουλίες... Εμείς σαν Bookcrossers τελευταία κάναμε πολλά σε σχέση με το βιβλίο και σε αυτά όπως βλέπεις δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούμε και με άλλους και να διαδράσουμε με αλληλοϋποστήριξη... Όχι δεν το ήξερα το άσχημο νέο... Η ένδοια χρημάτων γίνεται αιτία για να χαθούν πολύτιμα στηρίγματα της τέχνης...
    ΚΡΙΜΑ... Δίκιο έχεις... Δεν με χαλάει η Eurovision και αν είναι να πάρουμε μέρος να το κάνουμε με σοβαρότητα, αν και είναι σικέ με τις "αλλαξοκωλιές" των λαών, όμως όχι σε βάρος του πολιτισμού!

    Γιαγιά Αντιγόνη

    μανούλα μου... Εσύ είσαι πολιτισμός από μόνη σου... Για όλον τον Πειραιά αρκείς εσύ... Αν κάποτε εκδόσεις κανονικά θα έπρεπε να σε διδάσκουν στα σχολεία... Στα Δημαρχεία δεν θα βρεις αίθουσες εύκολα... Αλλά στις καρδιές μας έχουμε μεγάλα αμφιθέατρα για σένα κάθε μέρα ανοιχτά!


    δήμητρα♥♥♥q

    Λιτά και όμορφα είπες το ουσιώδες... Πολλά χαμόγελα και μια πενταπλή αγκαλιά...


    the elfάκο μου

    Ευχαριστώ για την κατανόηση φιλαράκο... Θα επανέλθω ελπίζω σύντομα με ποίηση ή διήγημα...

    Coulita μου

    Να γιατί δεν πρόλαβα και στον διαγωνισμό του φιλαράκου μας... Είχα πρόβες για τον Νερούδα και προετοιμασία για την εκδήλωση αυτή... Τετάρτη 18 ξελασκάρω... (μπορεί και τις βίδες στο τέλος αλλά....)


    ΧΑΡΑ μου

    Ναι, ναι... Εγώ είμαι αυτός.... Έτσι μου είπαν... για διαφορά... Καλά ήταν όμως... Πιό "ζεστά" μου βγήκε... Οι αναγνώσεις μου ήταν άψογες και όλοι οι διαγωνιζόμενοι που έτυχαν δικής μου ανάγνωσης θέλησαν να με ευχαριστήσουν ιδιαίτερα... Αυτό με συγκίνησε...

    ευαγγελια μου

    Χαίρομαι που χάρηκες τις φωτό... Η φίλη σου η Δήμητρα σκηνοθέτησε... Όμως εγώ το ευχαριστήθηκα το χάμω... Μου αρκεί που από εκεί "απογείωσα" τις επιστολές με όση ψυχή, συναίσθημα και χρώμα μπορούσα να βάλω... Εννοείτε ότι "ψήνομαι" να σε ψήσω για να με πάρεις στην παρουσίαση του βιβλίου σου... Γιατί μην μου πεις ότι δεν θα κυκλοφορήσει!!!!
    Εγώ περιμένω με περισσότερη αγωνία... Οι προσδοκίες σου μεγάλες και θα είναι τιμή μου να τις δικαιώσω... Μετά θα τα πείς εσύ που θα τα ζήσεις σαν θεατής...


    NANTIA μου

    Δεν έχω λόγια να απάντήσω στις τόσο συγκινητικές φιλοφρονήσεις... Σε ευχαριστώ για όλα και για τις ευχές!
    Σας χάρηκα τόσο μα τόσο έστω και για λίγο... Το νου σου στον υπέροχο άνθρωπο που μοιράζεις την ζωή μαζί του... Δεν θα βρεις άλλο τέτοιο πηγαίο χαμόγελο καρδιάς...

    xristin μου

    Πόσο με ξεκουράζουν τα λόγια σου μετά από την σημερινή εξουθενωτική (δες απάντηση στην Κάρυ) ημέρα...!!!! Σε ευχαριστώ για την δροσιά στο καταμεσήμερο του Αυγούστου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η αλήθεια πως δεν το είχα δει....και με συγκίνησες...
    Χίλια ευχαριστω! Αν και...ακόμα περιμένω την πρόσκληση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απόλυτα!
    Ό,τι γεμίζει την καρδιά μας, αυτό πρέπει να έχει προτεραιότητα!
    Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. rikimatal

    Ρικάκι μου εκείνη την ώρα σε είχα συνέχεια στο μυαλό μου... Όσον αφορά στην πρόσκληση ισχύει πάντα και κάποια στιγμή μόλις οργανωθούμε σωστά για το θέμα της φιλοξενίας θα επεκταθούμε στους συγγραφείς από μακρυά... Θα είσαι από τις πρώτες παρουσιάσεις... Το άσχημο είναι ότι κάτι συνέβει που δεν ξέρουμε (νομικό; οικονομικό; άλλου είδους πρόβλημα;;;;) και ο Πολυχώρος Φουντούλη έκλεισε μέλλον επ' αόριστον αν όχι εντελώς... Γι αυτό ψάχνουμε και για χώρο με το ίδιο στυλ για να γίνονται οι δικές μας παρουσιάσεις με τον δικό μας ιδιαίτερο τρόπο... Του χρόνου παίζει να πάρουμε το συνέδριο bookcrossing στον Βόλο.... Ίσως να σε μετατρέψω σε "σκυτάλη" για το Ηράκλειο 2013....

    Χριστιάνα μου

    Μάλλον πρέπει να μεγαλώσω την καρδιά μου γιατί πρέπει να χωρέσω όλους εσάς και πολλά άλλα.... Κι εσείς με γεμίζετε με τα όμορφα λόγια σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σπύρο μου δικαιολογείσαι απόλυτα και μάλιστα μετ επαίνου! Μπράβο στο Βόλο και μπράβο και σε σένα για την ενασχόληση με τα Σημαίνοντα και Ουσιαστικά.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μονο λίγες ώρες πέρασα στο Βόλο
    αλλα πραγματικά μου άφησε ωραίες εικόνες
    Χαίρομαι που γίνονται όμορφα πράγματα εκεί
    Μπράβο σας να συνεχίσετε!
    Μονο αυτή η ομορφιά(της ψυχής) μας έμεινε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ε, άμα είναι έτσι, δικαιολογημένος! :) Πολλά συγχαρητήρια για την όμορφη πρωτοβουλία! :)

    σνουποφιλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή